RuyaTabirleri.com


Rüya yorumlama ve rüya tabiri



Uyanık olduğumuz zamanlarda beynimizi kontrol edebiliriz ve günlük hayatımızda da bu konrolü yapabildiğimiz derecede başarılı oluruz. Fakat uykuya daldığımız zaman beynimiz bizim kontrolümüzden çıkarak ve bizden bağımsız olarak çalışmaya başlar. Bu sırada geçmiş, şimdiki an ve geleceğe dair bizi etkileyen bütün unsurları değerlendirir. Bu sırada beynimiz en hızlı bilgisayarınkinden daha yüksek bir kapasiteyle çalışır; tecrübeler, bilgiler, vicdan azapları, üzüntü ve sevinçler, umut ve umutsuzluklar, problemler ve çözümler, hayaller ve iç hesaplaşmaları elden geçirir. Beynin bu karmaşık ve hızlı faaliyetlerinin birtakım şekiller, olaylar, sayılar, görüntüler, sesler ve semboller halinde canlandırılması da rüya görme olayına yol açar. Rüyalar ve rüya yorumları bütün dinler ve kültürlerde yeri olan, hem bilim adamlarının hem de din adamlarının açıklamaya çalıştığı fakat halen bütünüyle aydınlatılamamış olan konulardır.

Bazı rüyalarımızı hatırlar, bazılarını hatırlamayız. Kimi rüyalarımız bizi pek etkilemez, kimileri ise derin izler bırakır. Rüyalar sevinç, korku, panik, özlem giderme, ümit etme, ürkme, kafa karıştırma, huzur, huzursuzluk ve daha birçok duygulara sebep olarak insanları etkileyen olgulardır. Gördükleri rüyayı hatırlayan kişiler rüya tabiri kitaplarına veya web sitelerine bakarak, rüya yorumu yapabilen kişilerle görüşerek gördüklerine anlam vermeye, rüyalarının kendilerine bir mesaj olup olmadığını anlamaya çalışırlar. Rüyaların anlamı insanlık tarihi boyunca gelip gitmiş bütün milletler, bütün dinler ve kültürlerin ilgisini çekmiş, ‘neden rüya görüyoruz?’, ‘rüya nedir?’ ve ‘rüyalar ne demek ister?’ gibi sorulara cevap bulunmaya çalışılmıştır. Bazıları sıradan olan, etkileyici veya akılda kalıcı olmayan rüyalarımız kimi zaman da tuhaf, akıldışı, doğaya ve kişisel eğilimlerimize aykırı görüntülerle aklımızı karıştırıp huzurumuzu kaçırırlar. Rüya yorumları içeren kaynaklara ve rüya tabiri yapabilen kişilere gösterilen yoğun ilgi de bu durumun göstergelerinden biridir.

Rüya yorumları yapılırken bazı kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Rüyayı gören kişinin cinsiyeti ve yaşı; sosyal, ekonomik ve medeni durumuyla eğitim seviyesi, rüyanın nerede ve ne zaman görüldüğü, rüyada anahtar kelime bulunup bulunmadığı bu kriterlerin başlıcalarıdır. Bir rüya birçok olayı içerebilir; bu olaylar içindeki can alıcı noktanın tespit edilmesi önemlidir. Kur’an ve hadislerde de rüya konusu örneklerle anlatılmıştır. Hadislerde sahabenin gördüğü ve Hz. Muhammed’in yorumladığı rüyalardan söz edilmektedir. Peygamber rüyaları dışındaki hiçbir rüya bağlayıcı rüya değildir. Rüyalardan birtakım mesajlar almak, rüyalar aracılığıyla bazı doğruları öğrenmek söz konusu olabilir ama rüya ile amel etmek veya etmemek kişinin kendi tercihine kalmıştır. İslam inancına göre sosyal hayatı rüyalara göre düzenlemek doğru değildir.

Rüyalar ve rüya tabirleri konusu birçok bilinen psikiyatristin de titizlikle incelediği bir konudur. Bazı bilim adamları hastalarını gördüğü rüyaların işaret ettiği noktaları inceleyerek tedavi etme yoluna giderler. Rüyalarımız bazen içimize attığımız, kendimizden bile gizlediğimiz, ortaya sürmediğimiz ama bizi huzursuz eden ve bazı psikolojik rahatsızlıklara sebep olan olaylar konusunda ipuçları verebilirler. Bilim adamlarının rüya olayına bakışları çoğunlukla bu doğrultudadır. İslami rüya tabirleri ise bunu yapmak için gerekli şartlara sahip olan kişilerin rüyaları usulüne uygun bir şekilde yorumlamasıdır. İslam alimleri rüya yorumu konusunu dikkate almışlar ve bu konuda eserler vermişlerdir. İlmi yeterliliğe sahip ilim adamlarının çabalarıyla İslamda rüya yorumu ilmi gelişmiş ve bu konuda sınırların belirlenmesine çalışılmıştır.

Rüya yorumu konusunda önemli olan, dikkat edilmesi gereken iki husus vardır; rüya yorumcusu ve rüyayı gören kişi. Bir rüya tabircisi belli özelliklere sahip olması gereken bir kişidir. Yorumcu rüyalarda görülen şekillerin şahadet alemindeki karşılığının ne olduğunu bilmeli, Kur’anla hadislere ve diğer bilimlere aşina olmalıdır. Zeki ve takva sahibi bir insan olmalı, yapacağı yorumun rüyayı gören kişi üzerindeki muhtemel etkilerinin bilincinde olarak konuşmalıdır. Farklı din, mezhep ve kültürler; örf ve adetlerden yana bilgili olmalı, kendisine anlatılan rüyaları mümkün olduğu kadar hayra yormaya çalışmalıdır. İyi bir rüya yorumcusu rüyada görülen şeyin mahiyetini ve ne zaman görüldüğünü, rüyanın bir mesaj veya uyarıcı niteliği olup olmadığını, rüyasını anlatan kişinin inanç ve zihniyetini, hal ve tavırlarının dürüst mü yoksa sahte mi olduğunu iyi değerlendirebilmelidir. Peygamber rüyaları dışındaki hiçbir rüyanın bağlayıcı olmadığının bilincinde olarak rüya tabiri yapmalı, rüyasını yorumladığı kişiyi yanlışa yönlendirmemelidir.

Rüya sahibinin yorumlatacağı rüyanın sadık rüya (rüya-yı sadıka) özelliğinde olması gerekir. Rüya sahibi iyi hatırlamadığı karmaşık ve belirsiz rüyaları tabir ettirmemeye çalışmalı; kendisini kıskandığını veya iyi niyetli olmadığını düşündüğü insanlara düş yorumu yaptırmamalı, Rüya yorumlama ve rüya tabiri için ehil kişilere ve güvenilir kaynaklara başvurmalıdır.


Rüyada Rüya yorumlama ve rüya tabiri Hakkındaki Rüyalar;

  1. gamze (13 Şubat 2014 saat: 00:23)

    Rüyamda sevdiğim kişinin (bu kişiyle ilişkim yok fikrini de daha söylemedi) evine gidiyoruz ama ev kalabalık, her odada 1 yada 2 kişi var, kuzenleri gayet güler yüzlü bana, sonra benim ailem geliyor onları da bir odaya alıyor, yemek yesinler ben utanırım gidemem diyor, ben ikna edip götürüyorum ama konuşmuyor onlarla, sonra başka bir odaya gidiyoruz orada bir kadın, annesi olduğunu söyleyen yatalak bir orta yaşlı kadın “sen benim oğlumla evlenme, bu hep aynı, eski nişanlısına neler yaptığını anlattı mı sana” diyor, “bulmuşun yine melek gibi kızı ama buda dayanmayacak sana” diyor, o sırada o annesine bağırıyor, ben onu tutuyorum, daha sonra bizim evimiz olarak anladığım ama bizim evimiz olmayan bir yere geliyorum ailemle o kadın bizden önce orada oluyor, “yukarı çıkıp konuşalım” diyor, asansöre ailemin erkeklerini bindirip onları asansör boşluğuna yolluyor, “kızınız oğlumdan vazgeçene kadar orada duracaklar” diyor, sonra ben o sevdiğim kişiyi çağırıyorum, o geliyor ve kurtarmaya çalışıyoruz. Bu rüyanın manası nedir?

  2. kadir (16 Şubat 2014 saat: 12:21)

    merhabalar
    Yaklaşık olarak 10 gündür istihareye yatıyorum.Sevdiğim biri var. Perşembe gecesi rüyamda kanser olduğum ve akciğerlerimde iki tane noktasal modüllerin olduğunu öğreniyorum. Sonra akciğer filmi çektiriyorum. Filmin üzeri arapça harflerle dolu. Okumaya çalışırken Allah lafzını duyuyorum (yazılı olarak Allah yazmıyo ama) Sonrasında birisi bana filmin üzerinde yazan bi kelimeyi çeviriyo tam olarak türkçe okunuşu deh. Sonra uyandım tabi. yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

  3. hüseyin (17 Şubat 2014 saat: 06:15)

    sevigili tabırcı arkadaşım büyük bır kalp sızısıyla uyandım lutfen cok acıl bana yardımcı olun.. rüyamın içinde başka bır ruyamda dedemlerın adanadakı evının beledıye ekıplerı tarafından yıkıldıgını hatta o mahallenın komple yıkılacagının haberını aldım. yıkılmaması ıcın oraya buraya telefon actım fakat yıkıldı yıkılırken konyadakı halamlar falan mısafır gelıyolar cocuklarıyla allahım napcam bız bunları nasıl agırlıcaz derken ölen dedem evı bosaltıyor falan derken uyandım döndum eve baktım ev sapasağlam derin bır oh cektım evın onundekı teyzemlere anlattım güldüler falan fakatama baktımkı oda ruyaymışş yarım saat önce uyandım. hala ruyamın ıcınde ruya görmemın anlamını bulamadım lütfen bana yardımcı olun bunu yorumlayın anlamı nedır..kafayı yıyecegım ruyada ev yıkılması ölumle sonuclanırmış falan doğru mu ama yıkılmadıgını gördum kafam allah bullak bana yardımcı olun lutfen

  4. sevilay (28 Şubat 2014 saat: 20:21)

    Ben yeni tanistigim ama gelecege yonelik birseyler dusundugum bir beyle evleniyormusum ama gelinlikle damatlik yok bizde köy evin de bizi gerdege girin diyorlar biz odaya giriyoruz aramzda birseyler gececegi sirada teyzem geliyor Çarsaf istemeye diye obey de cebinden küÇük kagit Çikariyor teyzemde bu ne Çarsaf nerde diyor fatih beyde gerek yok Çarsafa diyo neyse teyzem kagida bakiyor kagitta dua yaziyor arapÇa yasin gibi onu görünce kendimi kabede hissediyorum sadece son cümlesini net gördüm duamsun kabul olunmus yaziyor du

  5. btl (11 Mart 2014 saat: 14:08)

    ben normalde hiç rüya görmeyen birisydim ama 4 gündür rüya görüyorum değişik onları anlatmak istiyorum.
    ilk rüyamda bi gelinin sağdıcıyım ama gelini gerçekte tanımıyorum iki katlı villa gibi geniş bi evde oluyo düğün gelin bana siyah bi elbise veriyo bunu giy diye ben üst kata çıkıyorum giyecek bi oda arıyorum ama yok sonra buyuk bi masa vardı onun arkasına geçip orda giyeceğim ama sürekli birileri geliyo bende saklanıyorum daha sonra tam giyerken bi erkek geldi tanımıyorum beni gördü ilk başta bi baktı daha sonra çabuk olun dedi arkasını döndü orada bekledi beni kimse görmesin diye ben çok tereddütle giydim o elbiseyi daha sonra alt kata indim gelinin yanına giderken bi arkadaşım bana rizede düğün ne zaman olacak dedi bende bundan sonra braz dinlenirler bir hafta sonra olur dedim damat urfalı gelin rizeliymiş. en son da kendimi aynı şekil rizedeki düğünde gördüm.

  6. btl (11 Mart 2014 saat: 14:14)

    ikinci gün yolda yürüyorum iki tane küçük 7 8 yaşlarında kız çocukları yolun kenarında belirdi yüzleri hafif kirli gibiydi beni durdular ve bana dediler ki abla senin senin vücut hatların çok belli oluyo bende nasıl yani dedim ellerin açıkta mesela ellerin gözüküyo dediler daha sonra ellerime baktım ellerim temiz ve beyazdı onlara döndüm ama herkesin elleri gözükyo dedim sonra üzerindeki çok dar dediler bende hayır bu bana bol bile geliyo bunun gösterdiği gerçek vucut hatlarım değil dedim sonra parmağıyla gösterdi bırını o giden abla bize böyle dedi dedilr baktım arkasından gördüm kapalı pardüseli biri.( sunu da söyliyeyim bende kapalıyım pardüse giyiyorum)

  7. btl (11 Mart 2014 saat: 14:24)

    üçüncü gün; rüyamda sevdiğim biri var ona kazak alacağım burda bi mağazaya giriyorum normalde kıyafet olan bi yer ilk girdiğimde cam eşyası var heryerde içimden acaba dalgınlıkla yanlış yere mi girdim dedim sonra karşımda bi ok işareti belirdi kıyafet reyonu bu taraftadır diye labirent gibi bi yer köşeden döndüm mağazanın içinde bu seferde mobilya mağazısı neyse devam ediyorum tekrar ok işareti çıktı düz bi koridordan geçtim hafif loş ışık vardı orda bu sefer gittiğim yerde sinema salonu gibi bi yer var orası kalabalık bi gösteri gibi bişey oluyo sanırsam ama ben acaba burda kazak varmıdır diye girip bakıyorum karanlık içerisi sahnede kırmızı ışık var ama ben karanlık yerlere bakıyorum bişey arıyorum daha sonra burdada yok deyip çıkıyorum çıktım tekrar bi ok işareti yiyecek ve kıyafet diye gösteriyo merdivenlerden çıkıyorum bi tane teyze yüzünü hiç bilmiyorum ama sesi tanıdığım biri beni durduruyo betül nereye gidiyosun burda dur görevlisin sen insanlar dışarıya çıkmasınlar diyo bana ben kendi kendime bizim gösteri hem bugun değil hemde burda değil diyorum bana neden böyle dedi diye düşünüyorum merdivenlerde arkama bakıyorum orda bi yerrde diyorum gideceiğim tam kapıdan girecem tekrar aynı kişi sesleniyo bana nereye gidiyosun ne var orda diye bende bişey yok bakın dedim kapıyı açtı market gibi bi yerdi ama nedense içimde bi korku vardı inşallah görmez diye sonra öyele market çıkınca karşısına mutlu oldum ama uzaga bakıyorum acaba nerde diye arıyorum.

  8. btl (11 Mart 2014 saat: 14:51)

    dördüncü gün;memletimde çarşıda dolaşıyorum yanımda üniversiteden sınıf arkadaşım var dolaşırken halamı görüyorum yanına gidiyoruz onun yanındada halamların arabası içinde abim var halamın oğlu biz arkadaşımla hiç bi işimizi yapmadık ama ben herhalde abim köye gidiyo bende gideyim onunla dedim arabanın arka koltuğuna oturdum biz yola çıkacaz arkadaşım aglar gibi oldu hiç bişeyde demiyo sonra biz yola çıktım abim dediki sevil burdaydı otogara onu bıraktım bende gülüm dedi( sevil ben 8 yıllık arkadaşım abiminde nişanlısı almanyada oturuyolar) bende şaşırım sevil burdamıydı hiç söylemedi dedim canım sıkıldı içimden doğum günüm geçmiş ama kutlamamışlar içimden hiç unutmazlardı ama bu sefer kutlamadılar bişey mi yaptım acaba dedim. daha sonra köye geldik yol ayrımı var girişte abim en burdan yürüyerek git dedi ben gitmiycem eve dedi orda indim ben bir sürü erkek var köyden ben sürekli dışarıda okuduğum için kimse pek tanımıyo beni arabadan inince baktılar hepsi şaşrdılar musa abinin böyle kızı mı vardı diyolar ben çok utandım eve yürüyorum yokuş aşağı iniyorum ayağaımda pantalon üzerimde kap var dizlerimin altına kadar geliyo yürüken ayaklarıma bakıyorum bu sefer kısa etek var altında ten reni çorap var bacaklarım çok belli oluyomuş neden bunu giydim ki dedim.

  9. melda (12 Mart 2014 saat: 00:27)

    tüm aile birlikteydik ve herkes ağlıyordu. bir cenaze olduğumu anlamıştım. ama kimin öldüğünü bana söylemiyorlardı. saatlerce anlamaya çalıştım. sonra kendi cenazem olduğunu anladım. benim cenazem mi bu dedim. annemle babam daha çok ağlamaya başladı. bende ağladım. arkamdan kendi cenazeme ağladığımı söylersiniz dedim kalkıp gidiyordum. sonra odadan çıkarken anneme dönüp sordum anne ben neden öldüm?. o anda uyandım

  10. mavigul (10 Mayıs 2014 saat: 18:57)

    Ruyamda sevdigim kişiyle karşı karşıya evlerde oturuyorduk. O bir arabadan indi arabada 2 tane arkadaşı vardı onlarn arabasiydi indiğinde sağ elinin ortasndan bıçak geçmiş ve yarasıda vardı. Aşırı derecede zayıflamış cokmus başında bir bere vardı. Arabadan inip önce babasinin yanina gitti sonra bizim evimizin oraya geldi mermere oturdu. Elinde hala bıçak yarası vardı bana bakiyordu. Gerçek hayatta küstük onunla. Kırgındm bunu bildiğim halde onu kötü halde birakmamak için yanina gittim nedense sarılmak istedim hiç konusmadan oda kollarını açmış beni bekliyordu. Bir baktım elinde bıçak yok ama yarası var
    ordan birlikte evine gittik evde sadece babası vardı bende onunla girdim ilgilendik birlikte. Daha sonra eve gittim yine annem aldı beni onun evine götürdü yine babası vardı birlikte sürekli ilgileniyorduk artık. O arkadaşları birdaha gozukmediler bile o arabayla gitmişlerdi. Zaman geçtikçe yarası iyileşiyordu kilo alıyordu. Ama kendi tek kelime etmiyor sadece rahatliyor hoşuna gidiyordu. En son hiç bıçak yarası kalmadığını iyilestigini kilosunun eskiye dondugunu gördüm ve uyandım..

Görmüş olduğunuz rüyayı tüm ayrıntılarıyla bize yazın! Ayrıntıların bilinmesi, rüya tabirinin doğru şekilde yapılabilmesi için çok önemlidir.